Mi a baj a hallgatói szerződéssel?

A hallgatói szerződés fogalma jó néhány éve ismert Magyarországon. De mit is jelent pontosan? Szerződéstől és a képzés típusától függően a hallgatónak a diplomaszerzéstől számított néhány évet kell Magyarországon “ledolgozni” az állami ösztöndíjas helyért cserébe. Népi nevén ez a “röghöz kötés”. Persze vannak kiskapuk, például a gyerekvállalás, érdemes ezeknek az aláírás előtt utána olvasni.

Meddig köt az aláírt hallgatói szerződés?

A szorzószám általában kettő, tehát egy 3 éves főiskolai képzés után 6 évet kell az országban maradni. A diploma megszerzésétől számítanak az évek, a tanulás alatti munkavégzés sajnos nem számít bele. Szerencsére azért több részletben is ledolgozható.

Mi van, ha külföldre megy a diplomás?

Akkor bizony fizetni kell. Méghozzá a kamattal megnövelt összeget kell visszafizetni az államnak.
Fizetni sajnos akkor is kell, ha nem szerzi meg az ember időben a diplomát. A képzési idő másfélszerese áll rendelkezésre a diploma megszerzésére. Ez problémás lehet olyankor is, ha már “csak” a nyelvvizsga hiánya az egyetlen hátráltató tényező.

Milyen kiskapuk vannak?

Akad ilyen is természetesen. Könnyítést kapnak a katonai szolgálatot vállalók és a hitéleti képzésben résztvevők. a halmozottan hátrányos helyzetűeknek nem kell teljesíteni a feltételeket, ahogy azoknak a nőknek sem, akik legalább három gyermeket vállalnak.

Mi a baj a hallgatói szerződéssel?

Európában egyedülálló jelenségről van szó, nem véletlenül. Egyrészt súlyos alkotmányossági aggályok merülnek fel ennek kapcsán. Többek közt sérti a felsőoktatás széleskörű hozzáférhetőségét, másrészt akadályozza a szabad munkavállalást. Tehát szembe megy az Uniós joggal. Nem véletlenül nem található meg még hasonló sem más demokratikus ország alaptörvényében. Persze nálunk még nagyon ismerős az állami túlhatalom a Kádár-érából. Az élethosszig tartó tanulás pedig elvileg mindenkinek alapjoga.

Felmerül a kérdés, hogy miért pont az egyetemisták lettek kipécézve? Hiszen rengetegen vesznek ki a központi költségvetésből pénzt. Lásd a szakképzésben résztvevők, de nem csak oktatásra lehet gondolni, ott a lakástámogatás és a családi pótlék is.

A legsúlyosabb gond azonban, az abszolút egyoldalúság. Az állam előír, kötelez és behajt, viszont rá meg nem vonatkozik semmi kötelezettség és minimális segítséget sem nyújt a saját szabályainak betartásához. Nem ígér cserébe állást, munkahelyet, megélhetést, semmit. Ha nem tudja biztosítani a feltételeket, milyen alapon köt röghöz?

Következő problémás kérdéskör, hogy a magyarországi felsőoktatás egyrésze vegyes finanszírozású, tehát jócskán folynak bele Uniós pénzek. Mi a helyzet az ilyen képzésben tanulókkal? A kérdés költői, természetesen rájuk ugyanezek az igazságtalan szabályok vonatkoznak.

A hallgatói szerződés teljesen aláássa az esélyegyenlőséget. A felsőoktatás elvileg a társadalmi mobilitást is hivatott elősegíteni, esélyt adni a kedvezőtlenebb születésben lévőknek a felemelkedésre. Ezzel a húzással a megosztottság tovább erősödik, a rétegek közt nyílik az olló, Hiszen vannak, akik könnyedén kifizetik az amúgy magasnak számító tandíjakat, vannak, akiknek már az egyetemre való bejárás is megoldhatatlan. Társadalmi szolidaritás helyett így a szociális különbségek erősödnek.

A következő aggály, hogy az állam nem a saját pénzéből tartja fenn a felsőoktatást, hanem az adófizetőkéből. Milyen alapon hoz rá tehát büntető szabályozást?

Összegzés


Miért erőlteti tehát a kormány a hallgatói szerződést továbbra is? A válasz egyszerű: kontrollkiterjesztés és demagógia. A meglévő munkaerő kivándorlása is aggasztó méreteket öltött, a Fidesz így is megpróbálja az elhibázott gazdaságpolitikájából szermazó károkat egyensúlyozni. A közoktatás ellehetetlenítésével pedig kétségünk sem lehet: nem cél a szakmai és civil évek meghallgatása sem, nemhogy a mérlegelésük. Érdemi párbeszéd híjján csak reménykedhetünk, hogy az utánunk jövő generációknak meg tudjuk mutatni: létezik kevésbé hatalomközpontú megoldás.

Múzeumlátogatás Indiában

Ha van szerencsénk Indiába látogatni, semmiképpen ne hagyjuk ki a múzeumlátogatást. India sokszínű ország és ez a múzeumain is meglátszik. Rengeteg különleges tárlat mellett a nemzeti galériák is megtalálhatóak szép számmal.

Régiségek Indiában

India különlegessége, hogy a múzeumlátogatás és egy élő templomlátogatás között nem feltétlenül látunk nagy különbséget. Ugyanis a templomok adott esetben több évezrede megszakítás nélkül működnek, ahol az eredeti köveket, relikviákat és használatban lévő régiségeket látjuk. India művészete tökéletesen megőrződött.

A jógik mai napig használnak olyan eszközöket, amelyeket meg is lehet vásárolni az indiai piacon, de évezredekkel ezelőtt is pontosan ilyeneket használtak, legyen az egy réz csupor, nyelvtisztító, orrmosó vagy vándorbot. Az orrmosó használata egyszerű. Pontosan ugyanúgy alkalmazzák, mint évezredekkel ezelőtt. Mai formája is olyan szép és patinás, mintha egy indiai múzeumból kerülne ki. Ha kíváncsi , hogyan néz ki egy ilyen jóga kellék, akkor itt megnézhet egy eredeti orrmosót.

Leghíresebb indiai múzeumok

National Musem – New Delhi

Az egyik legnagyobb, nemzetközi hírű gyűjtemény Delhiben található, a Delhi Nemzeti Múzeumban. A múzeum jelenleg körülbelül 2 000 000 változatos, indiai és külföldi tárgyat mutat be, amik több mint ötezer éves indiai kulturális örökséget fednek le.A múzeum címe: Janpath, New Delhi 110 011 és hétfő kivételével 10-18 óráig tart nyitva.

Indian Museum Kolkata

A kalkuttai múzeum a legnagyobb múzeum Indiában, és remek gyűjteménye van. Ókori szobrok, régiségek, dísztárgyak, festmények, kövületek és egyéb kulturális és természeti példányok sokaságával büszkélkedhet. A múzeum címe: 27, Jawaharlal Nehru Road, Park Street, Kolkata – 700016. W.B.

Department of Museum – Chennai

A múzeum olyan szekciókkal rendelkezik, mint a régészet, a numizmatika, a művészet, az antropológia, a geológia, a botanika, az állattan és a gyerekmúzeum, amelyek külön épületekben helyezkednek el. A múzeum címe: Pantheon Road, Egmore, Chennai – 600 008. Tamil Nadu

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya – Mumbai

Ez egy igazán kiváló múzeum, részekre osztott szekciókkal, főként az indiai kézművességre összpontosítva. A textil részleg lélegzetelállító, akárcsak az ékszerekre vonatkozó rész. A múzeum címe: 159 – 161 Mahatma Gandhi Road, Mumbai (Bombay) 400032

Összegzés

Akármerre is vetődünk Indiában, érdemes felkeresni a múzeumokat is. Az élmény garantált, hiszen az indiai kulturális kormányzat tudatosan törekszik arra, hogy a leghíresebb alkotások se mind egy helyen legyenek felhalmozva, hanem jusson belőlük a kisebb vidéki múzeumokba is.

India művészete dióhéjban

India művészete meglehetősen szuggesztív. Általában az indiai szubkontinenst értjük alatta, így hatalmas területről beszélhetünk. Rengeteg vallás, népcsoport, nyelv található ezen a tájon, amelyek mind meghatározzák az itt élők világnézetét, az élethez való viszonyát és szigorú szabályokkal írják körül a mindennapokat, amik hatással vannak a művészi kifejezés módokra is. 

Az indiai művészet időbeli kiterjedése

Általánosságban elmondhatjuk, hogy India művészete több ezer évet ölel fel. Pontos meghatározása és a kronológia felállítása nehézségekbe ütközik az alkotók névtelensége és a datálható alkotások ritkasága miatt.

India művészete az indiai turizmus hajtóereje

India művészete kétségkívül megbabonázza az egész világot. Nem véletlen, hogy India a turizmus egyik legfontosabb célpontja. Az indiai utazások során a tradicionális művészet a templomokhoz kötődik. Ehhez nem árt tudni, hogy az indiai templomok látogatásának van egy alapvető etikettje, melyet érdemes megismerni. Ehhez minden szükséges információt érdemes beszerezni. Az indiai templomi látogatások alapvető etikettje, hogy nyitott szívvel közeledjünk. Ne felejtsük el, hogy Mark Twain szerint India az európai kultúra bölcsője.

Az indiai művészet legfőbb sajátosságai

India művészete erősen szimbolikus. A művészek fő motivációja a vallás és a spiritualitás kifejezése. Az alkotásokban metafizikai koncepciók öltenek testet és legfőbb céljuk a transzcendens kifejezése. Továbbá kiemelten fontos a szépség isteni megnyilvánulása, így a művészet és az esztétikum kéz a kézben jár Indiában. Ugyanakkor rituális szerepe is van, a műalkotások felajánlások Isten számára. Az alkotók személye sokszor lényegtelen, így a legtöbb alkotás ismeretlen eredetű marad a jelenkori művészettörténet számára.

Baktay Ervin: India művészete

A több kiadást megért színvonalas könyv igazán átfogó képet ad India művészet történetéről. Baktay közismert tájékozottsága biztonsággal vezeti az érdeklődőt ebbe a számára ismeretlen világban. A szerző lebilincselő stílusa és remek előadó készsége szinte láttatja az olvasóval a körülírt műtárgyakat. A kiadvány képanyaga is lenyűgöző.

India művészete a múzeumokban

Természetesen a templomok mellett a múzeumok is megőrizték India művészettörténetét. A világon számtalan intézmény tekinti feladatának az ázsiai kultúrát autentikusan reprezentálni. A múzeumok egyéb programjai, foglalkozásai lehetőséget kínálnak a témában való elmélyülésre. Az alapvető ismeretek átadása mellett a keleti kultúrákkal való ismerkedést már egészen kisgyermekkorban elkezdik  a múzeumpedagógia segítségével. Kiemelt feladat számukra a társadalmi érzékenyítés, tekintettel az európában is számottevő ázsiai közösségek jelenlétére.

Összegzés

Érdemes tehát kicsit elmélyedni az indiai művészetekben, az építészettől kezdve a szobrászaton át a zenéig, hiszen egy magával ragadó és erősen szuggesztív országról van szó.

Budapesti múzeumok

A turizmus fellendülésének következtében Budapest múzeumaiban is megnőtt a forgalom. Érdemes a budapesti napokba betervezni egy-egy művészeti programot, hiszen pezsgő kortárs galériák és nagy múltú európai művészeti központok várják a látogatókat. A főváros bővelkedik látnivalókban akkor is, ha az időjárás nem kedvez a kültéri programoknak.
Összeírtunk néhány fontosabb múzeumot Budapesten, hogy segítsük az eligazodást a kultúra útvesztőiben.


Nemzeti Múzeum


A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar történelem legértékesebb tárgyi emlékeit és kincseit mutatja be az ókori római leletektől Szent István koronázási palástján át a Seuso kincsekig. Érdemes a parkjában megpihenni, most újították fel és üde színfolt a nyüzsgő belvárosban. Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Szépművészeti Múzeum


Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma, a Hősök terén várja a látogatókat. Nemzetközi képzőművészeti gyűjteménye egyedülálló, csakúgy, mint a százezreket vonzó időszaki kiállításai. Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 41. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.

Múzeum infó gyűjtemény

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület internetes folyóiratban foglalta össze a magyarországi kulturális élet aktualitásait. Kifejezetten a múzeumi terület a szakterületük, rendezvényeikkel, kiadványaikkal segítik a szakmai tájékozódást.


Műcsarnok


A Szépművészeti Múzeummal szemben fekszik a Műcsarnok, a kortárs képzőművészet egyik legfontosabb központja. Magyar és nemzetközi kortárs képzőművészet legjobbjainak tárlatait tekinthetjük meg benne. Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 37. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva, kivéve a csütörtököt, amikor 12-20 óráig.


Ludwig Múzeum


A kortárs művészetek kedvelői érezhetik itt igazán jól magukat. A Művészetek Palotája ad otthont ennek a múzeumnak, ahol a jelentősebb kortárs képzőművészek állítanak ki. Cím: 1095 Budapest, Komor Marcell u 1. A múzeum egész héten 10-18 óráig van nyitva.


Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum


Ázsia varázslatos világában merülhetünk el az Andrássy úton lévő Hopp Ferencről elnevezett múzeumban. A világutazó egykori villájában rengeteg műalkotás halmozott fel, mi pedig szívesen megcsodáljuk őket. Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház


Az egykori királyi fotográfus műterme ma kiállítótér. A különleges épület már önmagában megéri a belépést, de igazán színvonalas magyar és külföldi művészek alkotásait csodálhatjuk meg benne. Cím: 1065 Budapest, Nagymező u. 20. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 12-19 óráig van nyitva.


Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum


Ez a múzeum Óbudán helyezkedik el, méghozzá Krúdy Gyula egykori házában. Mintha időutazásban lenne részünk, hiszen a gyűjtemény visszarepít a múlt századi vendéglátás eszközei közé. Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Budapesti Történeti Múzeum


A Budai Várban rengeteg a látnivaló. Amit semmiképp ne hagyjunk ki az a Budapesti Történeti Múzeum. Maga az épület is lenyűgöző, de a kiállítás is magával ragadó. Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2. E épület. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-16 óráig van nyitva.


Magyar Nemzeti Galéria


Szintén a várban található meg a Magyar Nemzeti Galéria, aminek a kiállításai átfogó képet adnak a magyar művészet történetéről a legkorábbi emlékektől a kortárs alkotásokig. Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Iparművészeti Múzeum


Ez a múzeum a magyar art-nouveau építészet egyik legszebb alkotása. Zsolnay porcelánból készült cserepei a hindu és az iszlám építészet hangulatát idézik, ugyanakkor változatos építészeti stílusokat ötvöz. Cím: 1091, Budapest, Üllői út 33-37. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Elektrotechnikai Múzeum


A múzeum kiállításai a magyarországi villamosenergia-ipar történetét mutatják be. A múzeum Bauhaus épülete is igen látványos. Cím: 1075, Budapest, Kazinczy u. 21. A múzeum hétfőn és vasárnap zárva tart, a többi napon 10-17 óráig van nyitva, szombaton azonban csak 16 óráig.


Petőfi Irodalmi Múzeum


A Petőfi Irodalmi Múzeum, röviden PIM, az egyik legjelentősebb klasszicista műemlékben, a Károlyi-palotában található. A magyar irodalmi emlékek gyűjtését, feltárását és őrzését végzi. Cím: 1053, Budapest, Károlyi utca 16. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.

Leonardo Da Vinci spirituális művészete

Leonardo da Vinci neve szinte egyenlő a polihisztor szó jelentésével. Legalább nyolc különböző területen fejtette ki zsenialitását.

Leonardo Da Vinci művészete és missziója

Igazi reneszánsz ember-típusként a végtelen kíváncsiság hajtotta. A művészettörténet az egyik legnagyobb festőnek tartja, és egyes vélemények szerint ő lehetett minden idők legműveltebb embere is. Vegetárianus volt.

 

Leonardo Da Vinci

„Aki nem értékeli az életet, az nem érdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválasztják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élete árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyerekkoromtól visszautasítottam a húsevést.”