India művészete dióhéjban

India művészete meglehetősen szuggesztív. Általában az indiai szubkontinenst értjük alatta, így hatalmas területről beszélhetünk. Rengeteg vallás, népcsoport, nyelv található ezen a tájon, amelyek mind meghatározzák az itt élők világnézetét, az élethez való viszonyát és szigorú szabályokkal írják körül a mindennapokat, amik hatással vannak a művészi kifejezés módokra is. 

Az indiai művészet időbeli kiterjedése

Általánosságban elmondhatjuk, hogy India művészete több ezer évet ölel fel. Pontos meghatározása és a kronológia felállítása nehézségekbe ütközik az alkotók névtelensége és a datálható alkotások ritkasága miatt.

India művészete az indiai turizmus hajtóereje

India művészete kétségkívül megbabonázza az egész világot. Nem véletlen, hogy India a turizmus egyik legfontosabb célpontja. Az indiai utazások során a tradicionális művészet a templomokhoz kötődik. Ehhez nem árt tudni, hogy az indiai templomok látogatásának van egy alapvető etikettje, melyet érdemes megismerni. Ehhez minden szükséges információt érdemes beszerezni. Az indiai templomi látogatások alapvető etikettje, hogy nyitott szívvel közeledjünk. Ne felejtsük el, hogy Mark Twain szerint India az európai kultúra bölcsője.

Az indiai művészet legfőbb sajátosságai

India művészete erősen szimbolikus. A művészek fő motivációja a vallás és a spiritualitás kifejezése. Az alkotásokban metafizikai koncepciók öltenek testet és legfőbb céljuk a transzcendens kifejezése. Továbbá kiemelten fontos a szépség isteni megnyilvánulása, így a művészet és az esztétikum kéz a kézben jár Indiában. Ugyanakkor rituális szerepe is van, a műalkotások felajánlások Isten számára. Az alkotók személye sokszor lényegtelen, így a legtöbb alkotás ismeretlen eredetű marad a jelenkori művészettörténet számára.

Baktay Ervin: India művészete

A több kiadást megért színvonalas könyv igazán átfogó képet ad India művészet történetéről. Baktay közismert tájékozottsága biztonsággal vezeti az érdeklődőt ebbe a számára ismeretlen világban. A szerző lebilincselő stílusa és remek előadó készsége szinte láttatja az olvasóval a körülírt műtárgyakat. A kiadvány képanyaga is lenyűgöző.

India művészete a múzeumokban

Természetesen a templomok mellett a múzeumok is megőrizték India művészettörténetét. A világon számtalan intézmény tekinti feladatának az ázsiai kultúrát autentikusan reprezentálni. A múzeumok egyéb programjai, foglalkozásai lehetőséget kínálnak a témában való elmélyülésre. Az alapvető ismeretek átadása mellett a keleti kultúrákkal való ismerkedést már egészen kisgyermekkorban elkezdik  a múzeumpedagógia segítségével. Kiemelt feladat számukra a társadalmi érzékenyítés, tekintettel az európában is számottevő ázsiai közösségek jelenlétére.

Összegzés

Érdemes tehát kicsit elmélyedni az indiai művészetekben, az építészettől kezdve a szobrászaton át a zenéig, hiszen egy magával ragadó és erősen szuggesztív országról van szó.

Budapesti múzeumok

A turizmus fellendülésének következtében Budapest múzeumaiban is megnőtt a forgalom. Érdemes a budapesti napokba betervezni egy-egy művészeti programot, hiszen pezsgő kortárs galériák és nagy múltú európai művészeti központok várják a látogatókat. A főváros bővelkedik látnivalókban akkor is, ha az időjárás nem kedvez a kültéri programoknak.
Összeírtunk néhány fontosabb múzeumot Budapesten, hogy segítsük az eligazodást a kultúra útvesztőiben.


Nemzeti Múzeum


A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar történelem legértékesebb tárgyi emlékeit és kincseit mutatja be az ókori római leletektől Szent István koronázási palástján át a Seuso kincsekig. Érdemes a parkjában megpihenni, most újították fel és üde színfolt a nyüzsgő belvárosban. Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Szépművészeti Múzeum


Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma, a Hősök terén várja a látogatókat. Nemzetközi képzőművészeti gyűjteménye egyedülálló, csakúgy, mint a százezreket vonzó időszaki kiállításai. Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 41. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.

Múzeum infó gyűjtemény

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület internetes folyóiratban foglalta össze a magyarországi kulturális élet aktualitásait. Kifejezetten a múzeumi terület a szakterületük, rendezvényeikkel, kiadványaikkal segítik a szakmai tájékozódást.


Műcsarnok


A Szépművészeti Múzeummal szemben fekszik a Műcsarnok, a kortárs képzőművészet egyik legfontosabb központja. Magyar és nemzetközi kortárs képzőművészet legjobbjainak tárlatait tekinthetjük meg benne. Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 37. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva, kivéve a csütörtököt, amikor 12-20 óráig.


Ludwig Múzeum


A kortárs művészetek kedvelői érezhetik itt igazán jól magukat. A Művészetek Palotája ad otthont ennek a múzeumnak, ahol a jelentősebb kortárs képzőművészek állítanak ki. Cím: 1095 Budapest, Komor Marcell u 1. A múzeum egész héten 10-18 óráig van nyitva.


Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum


Ázsia varázslatos világában merülhetünk el az Andrássy úton lévő Hopp Ferencről elnevezett múzeumban. A világutazó egykori villájában rengeteg műalkotás halmozott fel, mi pedig szívesen megcsodáljuk őket. Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház


Az egykori királyi fotográfus műterme ma kiállítótér. A különleges épület már önmagában megéri a belépést, de igazán színvonalas magyar és külföldi művészek alkotásait csodálhatjuk meg benne. Cím: 1065 Budapest, Nagymező u. 20. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 12-19 óráig van nyitva.


Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum


Ez a múzeum Óbudán helyezkedik el, méghozzá Krúdy Gyula egykori házában. Mintha időutazásban lenne részünk, hiszen a gyűjtemény visszarepít a múlt századi vendéglátás eszközei közé. Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Budapesti Történeti Múzeum


A Budai Várban rengeteg a látnivaló. Amit semmiképp ne hagyjunk ki az a Budapesti Történeti Múzeum. Maga az épület is lenyűgöző, de a kiállítás is magával ragadó. Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2. E épület. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-16 óráig van nyitva.


Magyar Nemzeti Galéria


Szintén a várban található meg a Magyar Nemzeti Galéria, aminek a kiállításai átfogó képet adnak a magyar művészet történetéről a legkorábbi emlékektől a kortárs alkotásokig. Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Iparművészeti Múzeum


Ez a múzeum a magyar art-nouveau építészet egyik legszebb alkotása. Zsolnay porcelánból készült cserepei a hindu és az iszlám építészet hangulatát idézik, ugyanakkor változatos építészeti stílusokat ötvöz. Cím: 1091, Budapest, Üllői út 33-37. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Elektrotechnikai Múzeum


A múzeum kiállításai a magyarországi villamosenergia-ipar történetét mutatják be. A múzeum Bauhaus épülete is igen látványos. Cím: 1075, Budapest, Kazinczy u. 21. A múzeum hétfőn és vasárnap zárva tart, a többi napon 10-17 óráig van nyitva, szombaton azonban csak 16 óráig.


Petőfi Irodalmi Múzeum


A Petőfi Irodalmi Múzeum, röviden PIM, az egyik legjelentősebb klasszicista műemlékben, a Károlyi-palotában található. A magyar irodalmi emlékek gyűjtését, feltárását és őrzését végzi. Cím: 1053, Budapest, Károlyi utca 16. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.

Leonardo Da Vinci spirituális művészete

Leonardo da Vinci neve szinte egyenlő a polihisztor szó jelentésével. Legalább nyolc különböző területen fejtette ki zsenialitását.

Leonardo Da Vinci művészete és missziója

Igazi reneszánsz ember-típusként a végtelen kíváncsiság hajtotta. A művészettörténet az egyik legnagyobb festőnek tartja, és egyes vélemények szerint ő lehetett minden idők legműveltebb embere is. Vegetárianus volt.

 

Leonardo Da Vinci

„Aki nem értékeli az életet, az nem érdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválasztják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élete árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyerekkoromtól visszautasítottam a húsevést.”