A turizmus fellendülésének következtében Budapest múzeumaiban is megnőtt a forgalom. Érdemes a budapesti napokba betervezni egy-egy művészeti programot, hiszen pezsgő kortárs galériák és nagy múltú európai művészeti központok várják a látogatókat. A főváros bővelkedik látnivalókban akkor is, ha az időjárás nem kedvez a kültéri programoknak.
Összeírtunk néhány fontosabb múzeumot Budapesten, hogy segítsük az eligazodást a kultúra útvesztőiben.


Nemzeti Múzeum


A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar történelem legértékesebb tárgyi emlékeit és kincseit mutatja be az ókori római leletektől Szent István koronázási palástján át a Seuso kincsekig. Érdemes a parkjában megpihenni, most újították fel és üde színfolt a nyüzsgő belvárosban. Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Szépművészeti Múzeum


Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma, a Hősök terén várja a látogatókat. Nemzetközi képzőművészeti gyűjteménye egyedülálló, csakúgy, mint a százezreket vonzó időszaki kiállításai. Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 41. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.

Múzeum infó gyűjtemény

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület internetes folyóiratban foglalta össze a magyarországi kulturális élet aktualitásait. Kifejezetten a múzeumi terület a szakterületük, rendezvényeikkel, kiadványaikkal segítik a szakmai tájékozódást.


Műcsarnok


A Szépművészeti Múzeummal szemben fekszik a Műcsarnok, a kortárs képzőművészet egyik legfontosabb központja. Magyar és nemzetközi kortárs képzőművészet legjobbjainak tárlatait tekinthetjük meg benne. Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 37. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva, kivéve a csütörtököt, amikor 12-20 óráig.


Ludwig Múzeum


A kortárs művészetek kedvelői érezhetik itt igazán jól magukat. A Művészetek Palotája ad otthont ennek a múzeumnak, ahol a jelentősebb kortárs képzőművészek állítanak ki. Cím: 1095 Budapest, Komor Marcell u 1. A múzeum egész héten 10-18 óráig van nyitva.


Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum


Ázsia varázslatos világában merülhetünk el az Andrássy úton lévő Hopp Ferencről elnevezett múzeumban. A világutazó egykori villájában rengeteg műalkotás halmozott fel, mi pedig szívesen megcsodáljuk őket. Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház


Az egykori királyi fotográfus műterme ma kiállítótér. A különleges épület már önmagában megéri a belépést, de igazán színvonalas magyar és külföldi művészek alkotásait csodálhatjuk meg benne. Cím: 1065 Budapest, Nagymező u. 20. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 12-19 óráig van nyitva.


Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum


Ez a múzeum Óbudán helyezkedik el, méghozzá Krúdy Gyula egykori házában. Mintha időutazásban lenne részünk, hiszen a gyűjtemény visszarepít a múlt századi vendéglátás eszközei közé. Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Budapesti Történeti Múzeum


A Budai Várban rengeteg a látnivaló. Amit semmiképp ne hagyjunk ki az a Budapesti Történeti Múzeum. Maga az épület is lenyűgöző, de a kiállítás is magával ragadó. Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2. E épület. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-16 óráig van nyitva.


Magyar Nemzeti Galéria


Szintén a várban található meg a Magyar Nemzeti Galéria, aminek a kiállításai átfogó képet adnak a magyar művészet történetéről a legkorábbi emlékektől a kortárs alkotásokig. Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Iparművészeti Múzeum


Ez a múzeum a magyar art-nouveau építészet egyik legszebb alkotása. Zsolnay porcelánból készült cserepei a hindu és az iszlám építészet hangulatát idézik, ugyanakkor változatos építészeti stílusokat ötvöz. Cím: 1091, Budapest, Üllői út 33-37. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.


Elektrotechnikai Múzeum


A múzeum kiállításai a magyarországi villamosenergia-ipar történetét mutatják be. A múzeum Bauhaus épülete is igen látványos. Cím: 1075, Budapest, Kazinczy u. 21. A múzeum hétfőn és vasárnap zárva tart, a többi napon 10-17 óráig van nyitva, szombaton azonban csak 16 óráig.


Petőfi Irodalmi Múzeum


A Petőfi Irodalmi Múzeum, röviden PIM, az egyik legjelentősebb klasszicista műemlékben, a Károlyi-palotában található. A magyar irodalmi emlékek gyűjtését, feltárását és őrzését végzi. Cím: 1053, Budapest, Károlyi utca 16. A múzeum hétfőnként zárva tart, a többi napon 10-18 óráig van nyitva.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük