India művészete meglehetősen szuggesztív. Általában az indiai szubkontinenst értjük alatta, így hatalmas területről beszélhetünk. Rengeteg vallás, népcsoport, nyelv található ezen a tájon, amelyek mind meghatározzák az itt élők világnézetét, az élethez való viszonyát és szigorú szabályokkal írják körül a mindennapokat, amik hatással vannak a művészi kifejezés módokra is. 

Az indiai művészet időbeli kiterjedése

Általánosságban elmondhatjuk, hogy India művészete több ezer évet ölel fel. Pontos meghatározása és a kronológia felállítása nehézségekbe ütközik az alkotók névtelensége és a datálható alkotások ritkasága miatt.

India művészete az indiai turizmus hajtóereje

India művészete kétségkívül megbabonázza az egész világot. Nem véletlen, hogy India a turizmus egyik legfontosabb célpontja. Az indiai utazások során a tradicionális művészet a templomokhoz kötődik. Ehhez nem árt tudni, hogy az indiai templomok látogatásának van egy alapvető etikettje, melyet érdemes megismerni. Ehhez minden szükséges információt érdemes beszerezni. Az indiai templomi látogatások alapvető etikettje, hogy nyitott szívvel közeledjünk. Ne felejtsük el, hogy Mark Twain szerint India az európai kultúra bölcsője.

Az indiai művészet legfőbb sajátosságai

India művészete erősen szimbolikus. A művészek fő motivációja a vallás és a spiritualitás kifejezése. Az alkotásokban metafizikai koncepciók öltenek testet és legfőbb céljuk a transzcendens kifejezése. Továbbá kiemelten fontos a szépség isteni megnyilvánulása, így a művészet és az esztétikum kéz a kézben jár Indiában. Ugyanakkor rituális szerepe is van, a műalkotások felajánlások Isten számára. Az alkotók személye sokszor lényegtelen, így a legtöbb alkotás ismeretlen eredetű marad a jelenkori művészettörténet számára.

Baktay Ervin: India művészete

A több kiadást megért színvonalas könyv igazán átfogó képet ad India művészet történetéről. Baktay közismert tájékozottsága biztonsággal vezeti az érdeklődőt ebbe a számára ismeretlen világban. A szerző lebilincselő stílusa és remek előadó készsége szinte láttatja az olvasóval a körülírt műtárgyakat. A kiadvány képanyaga is lenyűgöző.

India művészete a múzeumokban

Természetesen a templomok mellett a múzeumok is megőrizték India művészettörténetét. A világon számtalan intézmény tekinti feladatának az ázsiai kultúrát autentikusan reprezentálni. A múzeumok egyéb programjai, foglalkozásai lehetőséget kínálnak a témában való elmélyülésre. Az alapvető ismeretek átadása mellett a keleti kultúrákkal való ismerkedést már egészen kisgyermekkorban elkezdik  a múzeumpedagógia segítségével. Kiemelt feladat számukra a társadalmi érzékenyítés, tekintettel az európában is számottevő ázsiai közösségek jelenlétére.

Összegzés

Érdemes tehát kicsit elmélyedni az indiai művészetekben, az építészettől kezdve a szobrászaton át a zenéig, hiszen egy magával ragadó és erősen szuggesztív országról van szó.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük