Ha van szerencsénk Indiába látogatni, semmiképpen ne hagyjuk ki a múzeumlátogatást. India sokszínű ország és ez a múzeumain is meglátszik. Rengeteg különleges tárlat mellett a nemzeti galériák is megtalálhatóak szép számmal.

Régiségek Indiában

India különlegessége, hogy a múzeumlátogatás és egy élő templomlátogatás között nem feltétlenül látunk nagy különbséget. Ugyanis a templomok adott esetben több évezrede megszakítás nélkül működnek, ahol az eredeti köveket, relikviákat és használatban lévő régiségeket látjuk. India művészete tökéletesen megőrződött.

A jógik mai napig használnak olyan eszközöket, amelyeket meg is lehet vásárolni az indiai piacon, de évezredekkel ezelőtt is pontosan ilyeneket használtak, legyen az egy réz csupor, nyelvtisztító, orrmosó vagy vándorbot. Az orrmosó használata egyszerű. Pontosan ugyanúgy alkalmazzák, mint évezredekkel ezelőtt. Mai formája is olyan szép és patinás, mintha egy indiai múzeumból kerülne ki. Ha kíváncsi , hogyan néz ki egy ilyen jóga kellék, akkor itt megnézhet egy eredeti orrmosót.

Leghíresebb indiai múzeumok

National Musem – New Delhi

Az egyik legnagyobb, nemzetközi hírű gyűjtemény Delhiben található, a Delhi Nemzeti Múzeumban. A múzeum jelenleg körülbelül 2 000 000 változatos, indiai és külföldi tárgyat mutat be, amik több mint ötezer éves indiai kulturális örökséget fednek le.A múzeum címe: Janpath, New Delhi 110 011 és hétfő kivételével 10-18 óráig tart nyitva.

Indian Museum Kolkata

A kalkuttai múzeum a legnagyobb múzeum Indiában, és remek gyűjteménye van. Ókori szobrok, régiségek, dísztárgyak, festmények, kövületek és egyéb kulturális és természeti példányok sokaságával büszkélkedhet. A múzeum címe: 27, Jawaharlal Nehru Road, Park Street, Kolkata – 700016. W.B.

Department of Museum – Chennai

A múzeum olyan szekciókkal rendelkezik, mint a régészet, a numizmatika, a művészet, az antropológia, a geológia, a botanika, az állattan és a gyerekmúzeum, amelyek külön épületekben helyezkednek el. A múzeum címe: Pantheon Road, Egmore, Chennai – 600 008. Tamil Nadu

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya – Mumbai

Ez egy igazán kiváló múzeum, részekre osztott szekciókkal, főként az indiai kézművességre összpontosítva. A textil részleg lélegzetelállító, akárcsak az ékszerekre vonatkozó rész. A múzeum címe: 159 – 161 Mahatma Gandhi Road, Mumbai (Bombay) 400032

Összegzés

Akármerre is vetődünk Indiában, érdemes felkeresni a múzeumokat is. Az élmény garantált, hiszen az indiai kulturális kormányzat tudatosan törekszik arra, hogy a leghíresebb alkotások se mind egy helyen legyenek felhalmozva, hanem jusson belőlük a kisebb vidéki múzeumokba is.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük